День Святої Троїці. П’ятидесятниця.

Розміщено на Тра 27, 2018 в Новини | Коментарі (0)

 

27 травня 2018 року, в день свята П’ятидесятниці, настоятель Свято-Параскевського храму м. Нетішина протоієрей Роман Тишкун очолив Божественну літургію та велику вечірню.

Після читання Святого Євангелія Настоятель звернувся до пастви зі словом проповіді.


День Святої Трійці, або П’ятидесятниця (Трійця відзначається на п’ятдесятий день після Великодня, звідси й одне з назв – П’ятидесятниця) – один з найбільш близьких нам християнських свят. До цього часу  остаточно прокидається природа, після довгої зими починається нове, повноцінне і повнокровне життя. Храм прикрашають квітами та кленовими гілками, навіть колір одягу священиків у цей день – зелений. Це – символ оновлення, символ початку. Адже в цей день народилася наша Церква.

В цей день майже дві тисячі років тому апостоли сиділи в світлиці (верхній кімнаті) одного з єрусалимських будинків на горі Сіон. Ця гостина, по переданню, була будинком апостола Марка, саме їй судилося стати першим християнським храмом. Адже в Сіонській світлиці Христос двічі являвся Своїм учням після Воскресіння, там Він розламав хліб і наповнив чашу вином, здійснивши таким чином першу Літургію. У Світлиці ж на апостолів і Діву Марію зійшов Святий Дух – і сталося це на п’ятидесятий день після Воскресіння Христа і на десятий – після Його Вознесіння на Небо.

У день П’ятидесятниці вперше виразно відкрилася таємниця Божественного Єства, таємниця Святої Трійці. Догмат про Святу Трійцю являється основним у християнстві. На вірі в Триєдиного Бога ґрунтується все християнське віровчення.


За богослужінням була піднесена сугуба молитва про мир в Україні.

На свято П’ятидесятниці біля сотні віруючих приступили до Таїнства Святого Причастя.

Після Божественної літургії митрофорний протоієрей Роман Тишкун очолив велику вечірню, за якою були прочитані особливі, колінопреклонні молитви свт. Василія Великого.

Після одпусту пастир прочитав молитву на освячення зілля та окропив усіх святою водою.

Світлини…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Перейти до панелі інструментів