Преображення Господнє 2018

Розміщено на Сер 19, 2018 в Новини | Коментарі (0)

Preobrazenie

19 серпня Православна Церква урочисто відзначає Преображення Господнє. Відправу Божественної літургії очолив настоятель Свято-Параскевського храму міста Нетішина митрофорний протоієрей Роман Тишкун з собором духовенства та вірян. Після читання Святого Євангелія отець настоятель звернувся до чисельної пастви зі словом проповіді. На Божій службі причастились Святих Христових Таїн більше 100 чоловік.


Преображення – одне з дванадцяти найбільших свят у Православній Церкві, встановлене на честь об’явлення Божественної сили Христа Спасителя своїм учням. 

Святі отці називали це свято другим Богоявленням. Подію Преображення описують одразу три Євангелісти — Матфей, Марк та Лука.

Всі три синоптичних Євангелія містять схожі описання Преображення. Згідно з Євангелієм, подія Преображення відбулась напередодні голгофських страждань Христа. Господь взяв із собою трьох своїх учнів — Петра, Якова та Іоанна і вирушив з ними на гору Фавор. Там Він молився, а втомлені учні заснули. Коли ж вони прокинулися, то побачили, що Христос преобразився: лице Його сяяло, мов сонце, а одяг Його став білим, немов сніг, і блискучим, як світло. Поруч з Ним з’явились пророки Мойсей та Ілля, вони розмовляли з Іісусом.

Свято Преображення нагадує людям про необхідність духовного преображення. За традицією у день свята християни приносять у храм фрукти для благословення на подяку Богові за Його любов, за дарування щедрого врожаю. Частину врожаю у перші століття християни жертвували в храм для здійснення Таїнства Євхаристії. Стародавній звичай освячувати плоди походить з VIII століття. Цей звичай перейняла християнська Церква від Старого Завіту, який приписував приносити перші плоди до Господнього Храму (традиція юдейського свята Шавуот — свято Кущів).


Після літургії біля храмового пам’ятника 2000-ліття Різдва Христового відбувся святковий молебінь.

Вітаючи парафіян та гостей настоятель подякував усім за соборну молитву та призвав до духовного преображення життя кожного християнина, через віру і благочесття.

На закінчення протоієрей Роман освятив для віруючих виноград і плоди нового урожаю.

Світлини…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Перейти до панелі інструментів