27 жовтня. Преподобної Параскеви Сербської. Свято селища Солов’є.

Розміщено на Лис 4, 2018 в Новини | Коментарі (0)

Света Петка

 

27 жовтня в день памяті преподобної Параскеви Сербської віруючі урочисто відзначили свято селища Солов’є.

Настоятель Свято-Параскевського храму митрофорний протоієрей Роман Тишкун очолив Божественну нічну літургію,

На молебні, який відбувся на сільському цвинтарі біля пам’ятного Хреста, відчувалася теплота благодаті Божої, що зігрівала віруючі серця в молитві до покровительки селища – преподобної Параскеви Сербської.


Преподобна Параскева Сербська народилася в благочестивій сербській сім’ї, що жила в ХI столітті в місцевості Епіват. Одного разу, як стріла, пронизали її серце почуті за Богослужінням слова Господа: “якщо хто хоче йти за Мною, нехай зречеться себе” (Мф. 16, 24). З тих пір вона почала роздавати свій одяг жебракам, за що терпіла багато засмучень від рідних. По смерті батьків свята покинула будинок разом зі своїм братом, святителем Євфимієм, прагнучи до подвижницького життя. Спочатку вона вирушила до Константинополя, а потім у Йорданську пустелю, де трудилася до похилого віку. 

Ангел з’явився їй і повелів повернутися додому. Її брат, який прожив тридцять років в монастирській тиші, став до цього часу єпископом Мадітоса; і наприкінці життя вони разом трудилися у Господі.

За два роки до смерті вона повернулася до родинного села і, наче вбога чужинка, провела решту свого життя при місцевій церкві. Коли померла, її поховали на цвинтарі Єпівата.

Через якийсь час Бог чудесним способом показав людям нетлінні мощі св. Параскеви. При них діялися численні чуда, тому згодом їх перенесли до місцевої церкви. 1641 року мощі св. Параскеви спочили у храмі Трьох святителів у місті Ясси (Молдова).

 Тисячі людей збираються в день святкування її пам’яті. У Белграді збереглося чудотворне джерело, яке донині приносить багатьом зцілення. Мироточиві мощі її брата є неміліючим джерелом і до наших днів.


По закінченні молебня за традицією на кладовищі була відслужена панахида за усіх у православній вірі спочилих тут християн.

Протоієрей Роман звернувся з проповіддю до вірян в якій оповів життя святої Параскеви та призвав до зміцнення православної віри у своїх серцях під час випробувань, до любові та єдності у вірі. Також, священик привітав присутніх з святковим днем та помазав усіх біля ікони преподобної, святим єлеєм.

Світлини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Перейти до панелі інструментів