Різдвяне привітання настоятеля Свято-Параскевського храму міста Нетішина митрофорного протоієрея Романа Тишкуна

Розміщено на Січ 6, 2019 в Новини | Коментарі (0)

 

Різдвяне привітання настоятеля храму Св. Вмц. Параскеви Протоієрея Романа Тишкуна.

Дорогі браття і сестри!

Людина завжди шукала і донині шукає істину. Шукав її й Пілат (який засудив Христа до розп’яття), але не знайшов і тому з іронією сказав Христу: «Що є істина?» Сучасне людство теж шукає істину, прагне зрозуміти смисл життя, але, втративши людську совість, — не в змозі знайти істину. А без істини людина перестає бути людиною. Дехто думає, що істини взагалі немає. А істина є!

Сьогодні ми святкуємо народження істини на землі. Христос наро­дився у плоті. Він сказав: «Я є путь, і істина, і життя» (Ін. 14, 6). Ра­дійте, і торжествуйте, помишляйте і прагніть до вічного. За данним нам правом, ми є діти Божі і спадкоємці вічного життя. Заради цього Творець Всесвіту підкорив Себе природ­ним законам. Заради нас, грішних, Бог явився у нашій плоті. Чому ми, одержавши безсмертя, все ще прагнемо знайти щастя і смисл життя в речах тлінних? Для чого прагнемо втримати тимчасове життя, що ті­кає від нас? Тепер, коли народився Христос, засяяла на землі незрів­нянно краща надія: земним людям обіцяно життя небесне. Але шлях до цього життя — не такий, як думає багато хто з нас. Христос сказав: «Я є путь!» Ніколи людина не говорила про гріх так, як говорив Христос. За вченням Христа, гріх — це універсальна проказа, що руйнує не тільки душу, а й тіло. Гріх — першопричина всіх наших бід. Христос учив, що істинна мета земного життя людини знаходиться не на землі, а на небі і що тимчасове життя слід осмислювати і розціню­вати через вічне життя, духовне життя, нетлінне життя. Він не лише сказав, а й показав на Собі, що наше земне мандрування починається «колискою» і закінчується «могилою», а між першим і останнім етапами життя неминучі скорботи і радощі, хвороби і задоволення життям. Здавалося б, тепер, з пришестям Христа, Який приніс на землю мир і любов, повинна була б замовкнути людська злоба. Чи доречні тепер сльози, коли небо і земля разом торжествують спільну радість світу? Але, як бачите, людська злоба не знає ні часу, ні меж. Навпаки, немов глузуючи і знеславлюючи любов Божу, вона саме тепер і виявилася в такий страхітливий спосіб. До якого безглуздя і злочину може довести людину пристрасть! Це жахлива, безжальна сила, яка висушує і мертвить усе краще і цінне в людині. Вона оковує залізними путами і розум, і серце, і волю своєї жертви. Вона володарює і повеліває людиною, як стає слухняним рабом, і здатна спонукати її на будь-який злочин і безумство. І це слід сказати про кожну злочинну пристрасть, бо кожна злочинна пристрасть осліп­лює людину і робить її ненормальною.

Улюблені брати і сестри! Сердечно вітаю вас із великим святом Різдва Христового і Новим роком. Закликаю вас творити, подібно до Христа Спасителя, справи милосердя і любові. Спішить до хворих, самотніх, усіх, хто потребує вашої допомоги. Зараз для християнської благодійності з’явились широкі можливості. Молитвою і чесною працею сприяйте відновленню життя нашого суспільства. Примножте свої гарячі молитви за духовне відродження народу, за    мир серед усіх людей землі. Нехай наступне Новоліття буде для нас роком Божого благовоління. Нехай мир, про який сповістили Ангели у Віфлеємі, зміцниться на землі і принесе усім радість і Боже благовоління. Бог миру і любові нехай буде з усіма нами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Перейти до панелі інструментів