Страсний тиждень. Четвер – Спомин Тайної Вечері. П’ятниця – Згадування страстей Господа нашого Іісуса Христа. Субота – згадує тілесне поховання Ісуса Христа і зішестя Його в пекло.

Розміщено на Кві 27, 2019 в Запитання та відповіді | Коментарі (0)

ВЕЛИКИЙ ЧЕТВЕР:

25 квітня 2019 року, у Великий Четвер, у день спомину Тайної Вечері настоятелелем Свято-Параскевського храму м. Нетішина протоієреєм Романом Тишкуном було звершено Літургію.

Під час богослужіння багато прихожан причастилися Святих Христових Таїн.


Цього дня Свята Церква згадує євангельську подію встановлення Господом нашим Іісусом Христом таїнства Євхаристії. За два дні до іудейської Пасхи у Гефсиманській горниці під час пасхальної вечері Спаситель, благословивши, роздав Своїм учням хліб зі словами «Прийміть, їжте; це є Тіло Моє» (Мф. 26:26); та подав чашу з вином, говорячи: «Пийте з неї всі, бо це є Кров Моя Нового Завіту, що за багатьох проливається на відпущення гріхів» (Мф. 26:27-28).


У Великий Четвер за уставом звершується Літургія святителя Василія Великого, що починається вечірньою. У цей день зазвичай заготовляються Святі Дари на весь рік для причащання хворих.

По завершенні богослужіння настоятель привітав духовенство та паству з Великим Четвергом.

Читання 12-ти Євангелій Святих Страстей Господа нашого Іісуса Христа:

25 квітня ввечері, у Великий Четверг, настоятелель храму протоієрей Роман очолив вечірнє богослужіння.


Особливістю утреньої Великої П’ятниці, що звершується зазвичай напередодні ввечері, є читання 12-ти Євангелій Святих Страстей Господа нашого Іісуса Христа. Цим богослужінням Свята Церква нагадує віруючим про останні години життя земного життя Спасителя перед Воскресінням: молитву в Гефсиманському саду перед стражданнями, а також Його осудження на смерть і розп’яття на хресті.


ВЕЛИКА П’ЯТНИЦЯ:

26 квітня 2019 року, напередодні Великої Суботи о 15:00, у Велику П’ятницю, настоятелель храму очолив вечірню та утреню з чином погребіння Плащаниці.

На вечірній було винесено Святу плащаницю Спасителя для поклоніння.

На Утрені читалися особливі піснеспіви – статії, на поховання Спасителя.


Богослужбові тексти утрені Великої Суботи (вона може звершуватись у Велику П’ятницю ввечері) присвячені погребінню Господа Іосифом Аримафейським та Никодимом. Крім того, Церква згадує сходження Спасителя душею в пекло для сповіщення там перемоги над смертю, введення розбійника в Рай та воскресіння багатьох праведників, які почали проповідувати Христа в Єрусалимі. Християнський світ дивиться на Плащаницю зі зображенням померлого Тіла Господа в передчутті Його славного Воскресіння.


Після великого славослов’я настоятель очолив хресний хід з Плащаницею під поховальний спів “Святий Боже…”, навколо Свято-Параскевського храму м. Нетішина.

ВЕЛИКА СУБОТА:

27 квітня 2019 року, у Велику Суботу  настоятелель храму протоієрей Роман Тишкун звершив Божественну літургію.


Читання Апостола за Літургією Великої Суботи ніби завершує поховальний суботній день, і починає сяяти ранішня зоря Воскресіння, а тому з цього моменту й полишається в храмі усе, що нагадувало б скорботу попередніх днів. Після Апостола замість “Аліллуя” співаються вірші 81-го псалма з приспівом “Воскресни, Боже…”. В цей час великопісні одежі священнослужителів, престолу, жертовника і чорна завіса змінюються на білі – на знак небесного Світла і Слави воскреслого Господа і як нагадування про світлих Ангелів, які сповістили мироносицям про Воскресіння Христове. Євангельське зачало теж розповідає про Воскресіння Спасителя.

Під час богослужіння біля сотні вірних причастилися Святих Христових Таїн.

Наприкінці богослужіння батюшка прочитав молитву на освячення п’яти хлібів та вина і звернувся до прихожан зі словом проповіді.


Традиція звершувати освячення хлібів після Літургії у Велику Суботу нагадує про те, що християни у перші часи існування Церкви підкріплювали освяченим хлібом та вином свої сили перед подвигом молитовного бдіння у пасхальну ніч.


 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Перейти до панелі інструментів