СВІТЛЕ ХРИСТОВЕ ВОСКРЕСІННЯ. ПАСХА – 2019.

Розміщено на Кві 28, 2019 в Новини | Коментарі (0)

ХРИСТОС ВОСКРЕС !

christussurrexit

В ніч з 27 на 28 квітня 2019 року, богослужіння Світлого Христового Воскресіння, Пасху, очолив настоятель Свято-Параскевського храму м. Нетішина протоієрей Роман Тишкун.


Світле Христове Воскресіння, або Пасха – це торжество з торжеств. За словами святих отців, це свято настільки переважає усі інші, наскільки сонце переважає зорі, а апостол Павел говорить, що якщо Христос не воскрес, то й марна проповідь та віра християн (1 Кор. 15:14). Своїм постанням з мертвих Спаситель дав надію людству разом із Ним воскреснути для Життя Вічного. Таким змістом в Новому Завіті наповнюється старозавітнє слово «песах» (євр. «проходження повз»), тобто Пасха, – саме як проходження від смерті до життя – від землі до Неба.


Перед початком пасхальної служби пастир роздав віруючим Благодатний Вогонь, що був доставлений у Велику Суботу з Єрусалиму в Україну офіційною делегацією УПЦ.

В Нетішині зустріли Благодатний Вогонь:

Нагадаємо, що 27 квітня офіційна делегація Української Православної Церкви доставила в Україну Благодатний Вогонь, що зійшов у Єрусалимі о 14:32 за київським часом. До нас вогонь був доставлений до початку Пасхального богослужіння і першим у нашому місті був зустрітий та розданий настоятелелем Свято-Параскевського храму м. Нетішина протоієреєм Романом Тишкуном для вірян УПЦ нашого приходу.

За богослужінням молилися сотні вірян Української Православної Церкви.

Наприкінці пасхальної утрені протоієрей Роман під час співу стихир Пасхи: “радостью друг друга обимєм…” привітав духовенство храму та всіх прихожан пасхальними поцілунками зі словами ХРИСТОС ВОСКРЕС !  виголосив Слово огласительне святителя Іоанна Златоуста на Святу Пасху.


Крім історичного, Пасха має ще й есхатологічний зміст, тобто той, що стосується майбутнього віку. У Таїнстві Хрещення людина вмирає і воскресає разом з Христом для вічного життя, але ми бачимо, що все життя людини є ніби продовженням Хрещення: протягом життя ми щодня “вмираємо” в боротьбі з гріхом, а “остаточно” воскреснемо в День загального воскресіння, після якого смерті вже не буде. І ті з нас, хто буде з Христом в Його Царстві, стануть учасниками «весільного бенкету Христа і Його Церкви» – Пасхи, яка триватиме вічно.


Під час божественної Літургії більше сотні прихожан поєдналися з Воскреслим Христом у Таїнстві Святого Причастя.

Після заамвонної молитви на Літургії священик освятив артос.


Артос – (грец. «хліб») це велика просфора з зображенням на ній Хреста або Воскресіння Христового. В день Пасхи вона покладається на спеціальний стіл – аналой – та знаходиться у храмі протягом всієї Світлої седмиці. У п’ятницю ввечері артос роздрібнюється та роздається віруючим наступного дня після Літургії.


Настоятель прочитав молитви на освячення сиру, яєць та м’яса і освятив пасхальні приношення віруючим.

Увечері 28 квітня 2019 року, свято Світлого Христового Воскресіння, у Свято-Параскевському храмі м. Нетішина було звершено вечірнє богослужіння.


Особливістю великої вечірні в день Пасхи є читання Святого Євангелія після Входу – вибраного зачала з Благовістя ап. Іоанна про явлення Господа апостолам увечері в день Воскресіння.


За звичаєм, наприкінці Пасхального вечірнього богослужіння, на подвір’ї Свято — Параскевської церкви всі присутні розділили Пасхальну вечерю з настоятелем храму, спілкуючись і розділяючи радість Світлого Христового Воскресіння один з одним.

Христос Воскресе – Воістину Воскресе !!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Перейти до панелі інструментів